Forum SBB Strona Główna SBB
wspólne forum stron
www.skrzek.com, www.apostolis.pl i www.sbb.pl

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Józef w Kazimierzu Dolnym
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SBB Strona Główna -> Odlecieć z Wami
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marta MMM

PostWysłany: 24-03-2010, 11:11    Temat postu: Józef w Kazimierzu Dolnym Odpowiedz z cytatem

Na stronie Jo pojawiła się informacja o dwóch koncertach w Kazimierzu Dolnym (31 lipca i 1 sierpnia). Czy ktoś może orientuje się o jaki festiwal chodzi? Jeśli o Dwa Brzegi to byc może będzie okazja, żeby zobaczyc "Metropolis". Czy jednak bardziej prawdopodobny jest występ na festiwalu organowym w Farze?

A może na jednym i drugim? To byłyby wspaniałe dwa dni!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Tomasz Pieńkos

PostWysłany: 14-04-2010, 00:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety na stronie Skrzeka widnieje już tylko data jednego koncertu:

2010-07-31 / 20.00 Kazimierz nad Wisłą Festiwal

Zaś strona Apostolisa daje nam trochę więcej informacji:

2010-07-31 - Kazimierz nad Wisłą - festiwal SBB

Coś mi się wydaje, że tam zawitam Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Marta MMM

PostWysłany: 25-04-2010, 21:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To pewnie się spotkamy, bo ja sobie nie odpuszczę koncertu w takim miejscu, nieważne, czy samego Józefa czy SBB.

A jeśli już mowa o Lubelszczyźnie. 18 września SBB wystąpi na festiwalu Solo Życia w Lublinie. Również warto się pojawic, tym razem nie tylko ze względu na trio, ale też całą imprezę Smile
Powrót do góry
Tomasz Pieńkos

PostWysłany: 26-04-2010, 08:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Marta MMM napisał:
To pewnie się spotkamy

Będzie mi miło Very Happy

Oto garstka wieści ze strony stopklatka.pl

"W Kazimierzu będziemy też gościć prawdziwego człowieka renesansu. Zaproszenie na Festiwal przyjął Lech Majewski - reżyser, scenarzysta, pisarz, kompozytor, artysta wizualny, człowiek teatru…

Z osobą Lecha Majewskiego będzie również związany KONCERT OTWARCIA. Czwartą edycję Festiwalu zainauguruje Józef Skrzek i SBB, prezentując muzykę filmową związaną nie tylko z twórczością Lecha Majewskiego."

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=64936
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Tomasz Pieńkos

PostWysłany: 27-07-2010, 22:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pisałem, że będę na tym festiwalu, a niestety nie będę. Znajomi spłatali mi niezłego figla, mają tego samego dnia ślub... Próbowałem z nimi rozmawiać, czy nie mogliby przełożyć na inny termin, czy są pewni swoich uczuć, w końcu to poważna sprawa i nie można się spieszyć, ale wszystko na nic... Jak pech to pech, muszę jechać na wesele... I jak tu się cieszyć?
Powrót do góry
Marta MMM

PostWysłany: 27-07-2010, 23:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja na szczęście będę i cieszy mnie to niezmiernie, bo przez rok nie widziałam Jo na żywo. Aczkolwiek najbliższe miesiące zapowiadają się dla mnie pod tym względem bardzo optymistycznie.

Ciekawe jak w Kazimierzu będzie wyglądac scena na barkach. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze widoczne. Na krakowskich wiankach scena też jest na Wiśle i artyści są jak mróweczki, bo publika ustawiona jest na brzegu (przynajmniej tak było parę lat temu). Ale w Kazimierzu w końcu Wisła taka szeroka nie jest, więc powinno byc dobrze Very Happy
Powrót do góry
Jurek

PostWysłany: 31-07-2010, 10:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj w środku Polski, w środku lata, w centrum miasta Kazimierz , w rynku wystąpi Józef Skrzek wspólnie z zaproszonymi przez siebie wykonawcami. Świetny koncert na świetnej imprezie , wspaniała sprawa . Właściwy człowiek na właściwym miejscu we właściwym czasie . To znaczy człowiek na pierwszym miejscu w kategorii muzyka w Polsce , i to się liczy i ma swoje znaczenie.
Pozdrawiam Jurek
Powrót do góry
Marta MMM

PostWysłany: 01-08-2010, 12:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Byłam, zobaczyłam i usłyszałam Smile

Koncert niezwykły, może nawet najlepszy na jakim byłam. Przyjechałam do Kazimierza ok. godz. 16. Już trwała próba. Można było usłyszec m.in. "Freedom with us", które Józef zagrał na fortepianie. Sama próba była jednak tylko maluteńką namiastkę tego, co miało wydarzyć się wieczorem.

Koncert rozpoczęło preludium fortepianowe Józefa z motywem "Pieśni stojącego w bramie" (muzykowi towarzyszył chór dziecięco-młodzieżowy z Poniatowej). Wrażenie robiły nie tylko dźwięki płynące ze sceny, ale też gra świateł (w przeważającym stopniu niebieskich z odcieniami zieleni, więc ten kolor jakby nadawał najwięcej klimatu). Józef grał też motywy filmowe, wówczas na kamienicy obok wyświetlane były fragmenty produkcji - nienachalnie, nie wprost, bo kamienica nie była znakomitym ekranem, więc pozostawiono wiele miejsca dla wyobraźni słuchacza (i widza). Wielokrotnie podczas koncertu padał deszcz, ale tylko... sztuczny! (prawdziwy był tylko na próbie). Otóż między sceną a publicznością co jakiś czas powstawała ściana wody, a na niej... wyświetlane było to, co na kamienicy. Sztuczny deszcz doskonale był dopasowany do muzyki.
A co na samej scenie? Ilekroć chodzę na koncerty SBB czy Jo na ogół całość utrzymana jest w czymś podobnym: skoro koncert organowy to tylko organy, skoro planetarium to el-Muza. A w Kazimierzu mieliśmy wszystko i to na zmianę. Wspaniała huśtawka nastrojów (w pozytywnym znaczeniu), gatunków muzycznych i wszystko dobrze przemyślane. Po sportowemu: interwał Wink Józef raz grał samotnie, raz z towarzyszeniem innych muzyków. SBB przeplatało się z solowymi dziełami Jo. Toteż zaskoczeń było niemało. Podczas koncertu ponownie pojawiła się „Pieśń stojącego w bramie” tym razem z towarzyszeniem skrzypiec Zbigniewa Wałacha. W kazimierskiej scenerii zjawiskowo i niezwykle mocno zabrzmiało też „Memento z banalnym tryptykiem”, choć było krótko i zabrakło fazy „córko, zabici leżą…”. Prawdziwa potęga SBB (tym razem nie z Gaborem, ale Irkiem Głykiem) ukazała się w „Walkin’ around the stormy bay”. Z kolei „Odlot” sprawiał chyba muzykom wielką przyjemność, bo zagrali długo i porywająco. Podobnie jak i „Ze słowem biegnę do ciebie”. Tutaj intro o planetach Józef zaśpiewał z Mishą Ogorodovem i po tych kilku linijkach zapanował klimat niemal transowy (więcej tekstu nie było), ale muzycznie maestria – z tria SBB nagle zrobiła się cała orkiestra. Leciutko zabrzmiał z kolei utwór „Freedom with us”, wykonany już prawie na koniec przez niemal wszystkich artystów na scenie. Znakomicie spisała się też mezzosopranistka Beata Mańkowska, przede wszystkim w „O Ziemio – dzieciom Śląska”. Swoją drogą to niezwykle słuchać o swoich rodzinnych stronach w zupełnie innym miejscu Polski. Na koncercie najmniej do powiedzenia miał Paul Lawler. Pojawiał się stosunkowo rzadko, ale urzekająco czarował w motywach filmowych.
Muzyczny spektakl naRynku zakończyła coda z powracającą „Pieśnią stojącego w bramie”.

Niestety sztuka to jedno, a publiczność to drugie. Na początku koncertu pełny był cały Rynek. Pod koniec zostali wytrwali. Nie było miejsc siedzących, a te byłyby zdecydowanie lepsze do odbioru takiej muzyki. Niektórzy słuchacze znaleźli się na koncercie przypadkowo. Wielokrotnie słyszałam opinie, że „Skrzek wygląda jak ten z Budki Suflera, no ten Lipko, ale muzyka to nie taka”.
Początkowo koncert miał się odbyć na barce na Wiśle, jednak ze względu na wysoki stan rzeki, scena stanęła na kazimierskim Rynku. Z pewnością na Wiśle efekt wizualny byłby bardziej smakowity. Niebieskie światła, sztuczna ściana wody – na Rynku robiło to wrażenie, ale na barce pewnie przyciągałoby to jeszcze większą uwagę.

PS. Zapomniałam dodac, że był też blues i Józef z harmonijką.
Powrót do góry
MZBT

PostWysłany: 01-08-2010, 18:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Koncert świetny. Dobre brzmienie, niesamowite efekty świetlne (wspomniana wyżej ściana deszczu), fantastycznie dobrany set. Niesamowite było to jak różnorodną muzykę udało się wykonać w trakcie jednego koncertu, tak by wszystko zabrzmiało spójnie. 'Memento', 'Odlot' czy powtarzająca się w różnych aranżacjach 'Pieśń stojącego w bramie' wbijały w ziemię.
Publiczność jak publiczność, tak to wygląda na masowych, niebiletowanych imprezach.
Podsumowując REWELACYJNY, niezwykle interesujący koncert.
Powrót do góry
Jurek

PostWysłany: 02-08-2010, 19:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Są fotografie na stronie www.dwabrzegi.pl z koncertu w Kazimierzu nad Wisłą z dnia 31.7.2010. i rozmowa z Józefem Skrzekiem.
Pozdrawiam
Jurek
Powrót do góry
Tomasz Pieńkos

PostWysłany: 02-08-2010, 21:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A tutaj krótka wideo relacja z otwarcia:

http://www.filmweb.pl/video/wideo_relacja/Dwa+Brzegi+2010+-+Otwarcie-23195
Powrót do góry
Jurek

PostWysłany: 05-08-2010, 18:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Konsekwentnie, koncert za koncertem , Józef Skrzek realizuje swoją myśl muzyczną. Józef Skrzek pisał o tym na tym forum , ma swoją muzykę. Już w niedzielę w telewizji relacja z koncertu w Kazimierzu nad Wisłą. Józef Skrzek jest w swoich najlepszych latach komponowania muzyki. Józef Skrzek jest w swoich najlepszych latach wykonywania muzyki na koncercie. Chodzi o ułożenie dramaturgii koncertu.
Pozdrawiam
Jurek
Powrót do góry
Jurek

PostWysłany: 10-08-2010, 20:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widziałem w telewizji , to co pokazali. Pokazali koncert Józefa Skrzeka z zaproszonymi przez niego gośćmi. No świetnie, Józef na klawiszach, jeszcze dwóch muzyków na klawiszach, razem trzech muzyków na klawiszach, to się świetnie słucha. Józef Skrzek kiedyś powiedział, jak gra na klawiszach , i jeszcze gra dwóch perkusistów, to wtedy może sobie pograć, mówił zadowolony. W Kazimierzu nad Wisłą jeszcze bogatszy układ grających muzyków. Bogaty koncert, takie jest moje odczucie, całe bogactwo grania na tym koncercie słychać. Kierunek taki grania bogatego w wykonawców, oświetlenie, część muzyki z taśmy,wielość zaproszonych gości chyba będzie kontynuowany przez Józefa Skrzeka. Ja jestem zdania , Józef Skrzek może wykonać jeszcze bogatsze koncerty w muzykę, bo o muzykę mi chodzi. W niedzielę wieczorem chyba również w telewizji koncert Józefa Skrzeka z Kazimierza nad Wisłą.
Pozdrawiam
Jurek
Powrót do góry
Amadeusz

PostWysłany: 11-08-2010, 13:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widziałem fragmenty w relacji na dwójce. Największe wrażenie obok fragmentu "Ze słowem" - na dwa głosy - zrobiła na mnie sekwencja gdzie SBB grało wybornego , jak za starych dobrych czasów , space-jazz-rocka i podczas którego doszło do porywającego dialogu Antymos i Misha na MicroKorgu - to było naprawdę coś. Poza tym dostrzegłem wśród instrumentarium Józefa po lewej stronie Alesisa Iona - czyżby nowy nabytek, który będzie szerzej wykorzystywany w muzyce lidera i SBB ?. Wiem o czym piszę bo to genialny instrument, kiedyś miałem na niego chrapkę...ale musiałem obejść się smakiem a potem zadowolić Quadrą Plus.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
C60

PostWysłany: 19-08-2010, 17:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam ,

wreszcie spisała się nasza TVP - można powiedzieć , że na medal Exclamation
Takie imprezy niestety na antenie nie goszczą prawie wcale .
Koncert świetny , cóż można powiedzieć więcej .

A swoją drogą to może właśnie ten koncert można
by wydać na DVD/Blue Ray Question

Z pewnością na to zasługuje .

Pozdrawiam .
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum SBB Strona Główna -> Odlecieć z Wami Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: